ŞİRKETLERE AİT / KİRALANAN LOJMAN VE MİSAFİRHANELERİN VERGİ MEVZUATINDAKİ YERİ

A. MİSAFİRHANE OLARAK KONUT KİRALANMASI VE STOPAJ GEREKLİLİĞİ

Şirketler Tarafından Misafirhane Olarak Kullanılmak Üzere Kiralanan Konutların Mesken Kiralaması Olarak Değerlendirilmesi Mümkün Bulunmamakta Olup Gelir Vergisi Kanunu 94/5-A. Alt Bendi Uyarınca %20 Oranında Gelir Vergisi Tevkifatı Yapılması Gerekmektedir.

 

B. ÇALIŞANLAR İÇİN TAHSİS EDİLEN LOJMANLAR

       ***** Aşağıda Yazılı Ücretler Gelir Vergisi'nden İstisnadır.

  • Genel Olarak Maden İşletmelerinde / Fabrikalarda Çalışan İşçilere Ve Özel Kanunlarına Göre Barındırılması Gereken Memurlarla Müstahdemlere Konut Tedariki Ve Bunların Aydınlatılması, Isıtılması Ve Suyunun Temini Suretiyle Sağlanan Menfaatler İle
  • Mülkiyeti İşverene Ait Brüt Alanı 100 M2yi Aşmayan Konutların Hizmet Erbabına Mesken Olarak Tahsisi Suretiyle Sağlanan Menfaatler (Bu Konutların 100 M2'yi Aşması Halinde, Aşan Kısma İsabet Eden Menfaat İçin Bu İstisna Hükmü Uygulanmaz)

      *****Çalışana Lojman Kiralanması

  • Gelir Vergisi Kanununun 40/1. .Bendine Göre Ticari Kazancın Elde Edilmesi Ve İdame Ettirilmesi İçin Yapılan Genel Giderlerin Safi Kazancın Tespitinde İndirim Konusu Yapılır.
  • Şirket Tarafından Kiralanmak Suretiyle Personele Lojman Olarak Tahsis Edilen Konutların, Personele Sağlanan Menfaat Olarak Ücret Kapsamında Değerlendirilmesi Gerekir.
  • Lojman İçin Ödenen Kira Tutarının Bordroya Dâhil Edilmesi İle Gelir Vergisi Stopajına / SGK’ya / Damga Vergisine Tabi Tutulması Gerekir.
  • Brüt Ücretler Kurum Kazancından İndirililebilir.


WhatsApp
Hemen Ara