- Vergi / Ceza İhbarnamelerine İlişkin: Vergi Mahkemesi Kararının Tebliğ Tarihine Kadar Tahsilât Süreci Başlamaz. Bu Nedenle Bu Nevi İhbarnamelere Yürütme Durdurma İstenmesi Gerekmez.
- Ödeme Emri, Şikâyet Yoluyla Başvuru Ve Haciz Gibi İdari İşlemler İçin: İdari Yargılama Usulü Kanun’unun 27. Maddesine Göre Vergi Mahkemelerinde Dava Açılması Dava Edilen İdari İşlemin Yürütülmesini Durdurmaz. Talep Üzerine Yürütmenin Durdurulmasına Karar Verilebilir. Ödeme Emri, Şikâyet Yoluyla Başvuru Ve Haciz Gibi İdari İşlemler İçin Yürütmenin Durdurulması Talep Edilmelidir.
- İhtirazi Kayıtlı Beyanname: Vergi Usul Kanun’un 378. Maddesinde Mükelleflerin Beyan Ettikleri Matrahlar İle Bu Matrahlar Üzerinden Tarh Edilen Vergilere Karşı Dava Açamazlar. İdari Yargılama Usulü Kanun’unun 27/4. Fıkrasına Göre İhtirazi Kayıtla Verilen Beyannameler Üzerine Yapılan İşlemlerle Tahsilat İşlemlerinden Dolayı Açılan Davalar, Tahsil İşlemini Durdurmaz. Bunlar Hakkında Yürütmenin Durdurulması İstenebilir. Anayasa Mahkemesince 27.02.2019 Tarih Ve 2015/15100 Sayılı Kararı İle Vergi Dairelerinin Müeyyideli Yazıları Üzerine İhtirazi Kayıtla Verilen Düzeltme Beyannamelerine İstinaden Tahakkuk Eden Vergi Ve Kesilen Cezalara Karşı Açılan Davalara Yönelik Yürütmenin Durdurulması İstenebilir.
- SGK İdarî Para Cezaları: Tebliğ Tarihinden İtibaren 15 Gün İçinde Kuruma İtiraz Edilebilir. İtiraz Takibi Durdurur. Kurumca İtirazı Reddedilenler, Kararın Kendilerine Tebliğ Tarihinden İtibaren 30 Gün İçinde Yetkili İdare Mahkemesine Başvurabilirler. Mahkemeye Başvurulması İdari Para Cezasının Takip Ve Tahsilini Durdurmaz. Bu Nedenle Bu Nevi İhbarnamelere Yürütme Durdurma İstenmesi Gerekir.
- SGK Sigorta Prim Borcu: SGK Tarafından, Tebliğ Edilen Sigorta Prim Borcuna Karşı Tebliğ Tarihinden İtibaren Bir Ay İçinde Kuruma İtiraz Edebilir. İtiraz Takibi Durdurur. Kurumca İtirazın Reddi Halinde İşveren, Kararın Tebliğ Tarihinden İtibaren Bir Ay İçinde Yetkili İş Mahkemesine Başvurabilir. Mahkemeye Başvurulması, Prim Borcunun Takip Ve Tahsilini Durdurmaz. İş Mahkemesi 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’una Tabi Olmadığından Yürütme Durdurma Hükmü Bulunmamaktadır.
- Mali Tatil – Adli Tatil Sürecinde Yürütme Durdurma: Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’unun 1. Maddesine Göre Her Yıl Temmuz Ayının Birinden Yirmisine Kadar Malî Tatil Uygulanır. Haziran Ayının Son Gününün Tatil Günü Olması Halinde, Temmuz Ayının İlk İş Gününü Takip Eden Günden Başlar. Bu Durumda 2-20 Temmuz 2024 Mali Tatil Kapsamındadır. Vergiyle İlgili İşlemlere İlişkin Dava Açma Süreleri Malî Tatil Süresince İşlemez. Belirtilen Süreler Malî Tatilin Bitiminden İtibaren Tekrar İşlemeye Başlar. Ancak İstenmesi Halinde Davalar Açılabilir.
20 Temmuz – 31 Ağustos Dönemi İse Adli Tatil Sürecidir. Adli Tatil Süresince, İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki Süreler İşlememekte Ve Sürenin Son Gününün Adli Tatile Rastlaması Halinde Süre, Adli Tatilin Sona Erdiği Günü İzleyen Günden İtibaren 7 Gün Uzamaktadır.
Yürütmenin Durdurulmasına Yönelik İşlemlere Nöbetçi Mahkeme Çalışmaya Ara Verme Süresi İçinde Bakabilir. Bu Durumda Yürütmenin Durdurulması Kararı Mali Tatil Sürecinde Yetkili Mahkeme Tarafından - Adli Tatil Sürecinde Nöbetçi Mahkeme Tarafından Sürecinde Verilebilir. Ancak Nöbetçi Mahkemelerin İş Yoğunluğu Da Bu Süreçte Dikkate Alınması Gerekir.
Sonuç Olarak Adli Tatil Öncesi Dosyayla Görevli Vergi / İdari Mahkemeleri 20 Temmuza Kadar Yürütme Durdurmaya İlişkin Karar Verebilir, Bu Süreden Sonra İse Bu Görev Adli Tatil Sürecinde Nöbetçi Mahkemededir.